5 tips voor Stilte retraite

Sinds 2016 mediteer ik regelmatig en ga ik op retraites. Ik deel je mijn 5 grootste tips voor een stilte retraite in Nederland waar ik de afgelopen jaren mee geholpen ben. Ik geef deze tips regelmatig aan de mensen om mij heen die mij om advies vragen. Voor het eerst op retraite of na lange tijd weer, het is altijd fijn om weer even de tips door te nemen. 

Als eerste een leestip vooraf: Op zoek naar het hart van wijsheid van Jack Kornfield en Joseph Goldstein.

Tip 1. Wat neem je mee?

Hele praktische tip, maar wat neem je mee? Dit is zo iets belangrijks omdat dit je comfortabel kan maken in een situatie die niet gewoon voor je is. 

Onthoud dat het een omgeving is die sober is. Weinig afleiding of comfort. Ik zorg daarom altijd voor mijn eigen beddengoed en meditatiespullen zodat ik iets van thuis heb. Mijn eigen wollen omslag doek en mijn warme sokken. 

Daarnaast is het handig om sloffen met een hardere zool mee te nemen. Soms moet je een klein stukje buiten lopen of heb je een afwastaak, dan wil je geen natte sokken. 

Ik neem altijd een klokje mee. Je zet je telefoon uit voor een optimaal effect en dan is het handig om te weten hoelaat het is. Het is niet nodig om het als wekker in de ochtend te gebruiken, want er komt iemand langs met een belletje waardoor je wakker wordt. 

Schriftje om te schrijven en een warme kruik is voor mij ook standaard in mijn tas. 

Tip 2: Zorg voor comfort

Je laat alles (nouja Celien, niet te dramatisch) achter om een week lang te gaan mediteren zonder te weten wat je tegen gaat komen. 

Zorg dat jij je wel comfortabel voelt. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je fijnstzittende kleding aan te doen, edelsteen mee te nemen of iets anders waardoor jij je fijn voelt. 

Daarnaast kun je ook altijd een briefje schrijven naar de leraar en om een gesprek vragen. Doe dat dan ook als jij voelt dat je het nodig hebt. Het is geen onnodig strafkamp maar een mooie kans voor ontwikkeling. En voor die ontwikkeling is schuring nodig maar je zenuwstelsel moet zich wel veilig voelen, want anders schiet je in één van de vier stress systemen en kan er geen groei plaatsvinden. 

En ook als je daar al bent, kun je voor jezelf een fijne routine ontwikkelen. Bijvoorbeeld door de loopmeditatie te doen met warme thee (vind ik altijd heerlijk) of in de middagpauze me even terug te trekken om mijn kamer. 

Tip 3: Intentie

Wat is je intentie om op vipassana retraite of op stilteretraite te gaan? Denk daar van te voren over na en schrijf het op. 

Maak er contact mee als je het moielijk hebt. Want dat gaat het zijn, van tijd tot tijd. 14 uur mediteren per dag is intens en dat kan schuring geven in je lichaam, gedachten en whatever. 

Jij kiest hiervoor omdat je gelooft dat meditatie iets voor je kan betekenen. 

Tip 4: Schrijf

Ik neem altijd een schriftje mee. Een schriftje die ik handig vind of fijn vind, om zo het schrijven makkelijker te maken. Een extra pen is ook handig. 

Ik schrijf meestal mee met de Dhammatalks (praatjes van de leraar die meenemen vanuit het perspectief van de leraar). Dan maak ik wat aantekeningen die ik dam koppel aan een eigen ervaring of iets wat mij moed kan geven. Ik ga geen hele samenvatting maken, want dan ga je teveel in je hoofd. 

Ook schrijf ik vaak op hoe ik me voel of andere hersenspinsels. Het gaat voor mij niet om een heel verhaal maar meer om verder te kunnen in mijn meditatieproces. 

Je bent er niet om een boek te schrijven, maar laat het je ondersteunen aan je proces. 

mediteren, vipassana retraite stilte retraite

Tip 5: Routine

Je bent uit je eigen dagelijkse leven weg gestapt om op een andere plek te gaan zijn. Zonder dat je controle hebt over de tijd, het eten, je taken, je lichaam, je mind, slaapritme etc.

Dat kan je echt even ontregelen. Je hoeft niet meer voor andere te zorgen, je bent alleen op jezelf aangewezen, er zijn misschien dingen onduidelijk of je voelt de interne processen (angs, spanning etc) opkomen. 

Je kunt ervoor gaan zorgen dat je een bepaalde routine gaat opbouwen. Dat helpt mij altijd om structuur te bieden in mijn dag. En wat bedoel ik er mee:

  • Elke loopmeditatie overdag ga ik naar buiten (in de winter als ik vaak ga is het in de avond donker dus dan hoef ik niet naar buiten van mezelf).
  • In de ochtend na het ontbijt en je hebt geen taak, neem ik mijn magnesium voetenbadje en ga ik nog een rondje wandelen.
  • Na de lunch voel ik even wat ik nodig heb (op bed doezelen of wandelen) en maak ik een keuze.
  • Als ik zelf mag kiezen welke taak in ga doen, kies ik vaak voor de ochtend en dan specifiek de afwas. Ik geniet er enorm van om even af te wassen en mijn eventuele frustraties daarmee te verwerken. Afgelopen week (nov 2023) had ik de avond afwas en dat was ook fijn omdat het dan al donker was en ik niet naar buiten hoefde perse. 
  • Met het eten zit ik ook vaak op dezelfde plek, indien mogelijk. Dat geeft mij de rust om niet steeds te hoeven kiezen. 

 

Het gaat erom, voor mij tenminste, dat ik een houvast heb om de week in te richten EN dat mijn hoofd gerustgesteld is dat ik een vastigheid heb. 

Dit zijn mijn 5 tips voor als je op stilte retraite gaat in Nederland. Wees je ervan bewust dat er bepaalde patronen omhoog kunnen komen en dat je daar op reageert. Je zit echt in een andere situatie dan thuis en dat kan voor een andere reactie zorgen. Wees lief voor jezelf en het hoeft niet allemaal kommer en kwel te zijn.

Het mag ook in een bad vol liefde!

Bonus tip: Waar kan ik retraites vinden?

Ik deel hier mijn plekken waarvan ik weet dat je fijne en goede begeleiding krijgt. 

  • Joost van den Heuvel Rijnders is een hele goede leraar. Hij geeft heel fijn les en is één van de jongere leraren in Nederland. Hij heeft ook het platform 30NOW opgericht. Meer info over retraites.
  • Frits Koster heeft meerder boeken geschreven en is een hele grote naam in Nederland. Dankbaar voor zijn begeleiding in de opleidingen die ik heb gevolgd. Meer info over retraites. 
  • Sangha Metta is de organisatie die de LGBT retraite in Nederland organiseert waar ik al meerdere keren mee op retraite ben geweest. Fantastische locatie in het bos in Naarden. Meer informatie over retraites.
  • Een verzamelplek in Nederland waar alle goedgekeurde boedistische retraites opstaan is Simsara. Ik heb bij hun ook een verdiepingscursus gedaan. Meer informatie over retraites. 

Na de retraite

Je bent weer thuis en hebt dirverse patronen blootgelegd en dan?

Je kan besluiten om heel bewust verder te gaan met zelfontwikkeling. Ik bied een traject aan waar je dieper aan de slag gaat met je diepgewortelde patronen en overlevingsmechanisme. Via lichaamgerichte methoden gaan we direct naar de kern en zorgen we voor release.  

Deel via:

Mindfulness online
Compassie online
Traject online