Magnesium, Het wonder voor mijn energielevel  

magnesium, permsal, stress, rust, me-time, ontspannen hoeksche waard, zuid-holland, nood-brabant, belgie

Magnesium

Ik vertel je straks alles over wat mijn ervaring is en waarom ik er dagelijks tijd voor vrij maak. Maar eerst neem ik je mee in wat achtergrond over magnesium. 

Wat doet magnesium met je lichaam? En waarom is het belangrijk?  

Magnesium speelt een rol bij meer dan driehonderd lichaamsprocessen. Ons lichaam heeft ongeveer 400mg magnesium nodig bij het proces van vitamine D en de hersenprocessen. Sinds de jaren ’50 worden er meer bestrijdingsmiddelen gebruikt voor het verbouwen van ons eten en daardoor zijn er minder mineralen in de grond. Om die reden zit er in de voeding die wij eten nog maar heel weinig magnesium. Veel mensen zullen tekorten hebben omdat het minder of niet meer in onze voeding zit.  

Magnesium is belangrijk bij processen in je lichaam die indirect klachten of problemen veroorzaken. Magnesium laat de zenuwen tot rust komen en maakt deel uit van serotonine aanmaak. En dat laatste zorgt ervoor dat je je minder depressief of down voelt. Het helpt ook bij de vertering van voedsel zoals eiwitten en koolhydraten.  

De grootste (er zijn er zeker meer) klachten of problemen die op de oppervlakte liggen en kunt opmerken zijn stijven spieren en spierkrampen, hoofdpijn, lichamelijke signalen van de menstruatie, stemmingswisselingen, slaapstoornissen of huidaandoeningen.  

Welke vormen zijn er van magnesium zijn er? 

De meest gebruikelijke vorm is het slikken van magnesium in een bepaalde variant. Je hebt magnesium citraat, magnesium malaat, magnesium tauraat of magnesium l-tryptofaan. Je hebt het in diverse soorten zoals bruistabletten, kauwtabletten of capsules. 

Maar er is ook nog een andere vorm (chloride), namelijk opname via de huid. Deze vorm gebruik ik. Ik maak gebruik van vlokken die je in water kan doen of olie die je op je huid kan smeren.  

Ik heb ervaren dat dit, voor mij, de snelste en fijnste manier van opname is en de huid is het grootste orgaan van het lichaam. Elke ochtend maak ik een voetenbadje klaar voor mezelf met warm water en een grote scheut magnesium. Ik zit daar ongeveer 20 tot 30 minuten in. Daarnaast gebruik ik de olie in de avond als ik voel dat ik stijve kuiten heb. Daar merk ik mijn magnesium te kort het meeste aan.

Voordelen van Magnesium

Magnesium is, zoals je hierboven leest, belangrijk voor veel processen in je lichaam. De voordelen van het gebruik van magnesium zijn dan ook op verschillende vlakken.  

  • Het ontspant de spieren
  • Het versoepelt gewrichten 
  • Het verbetert de nachtrust
  • Het verzacht de huid
  • Het geeft energie en uithoudingsvermogen 
  • Het ondersteunt bij opname andere vitamines 
  • Het versterkt botten en tanden 
  • Het ontspant rusteloze benen 

Bijwerkingen van gebruik magnesium 

De grootste en vaak eerste reactie die ik terug hoor van mensen in mijn omgeving en ook van professionals, is de reactie van de huid. Mensen geven aan dat het prikt of jeukt. Dit kan zijn doordat de huid juist behoefte heeft aan de magnesium maar wees er ook alert op. Mocht je er veel last van hebben of het gevoel dat het niet goed is, stop dan met het gebruik en ga kijken naar een andere vorm.  

Start je net met de magnesium en ben je enthousiast begonnen, dan kan het best zijn dat je opmerkzaam bent op de signalen van je lichaam. Houd er rekening mee dat het soms (net als bij het leren herkennen van stress) dat het iets erger kan worden. Bijvoorbeeld hoofdpijn of misschien extra strakke spieren. Blijf opmerkzaam bij je lichaam en pas aan als jij voelt dat dit nodig is.  

Bij ernstige nierproblemen is aan te raden om eerst met je arts te overleggen. Ook bij een zeer lage bloeddruk moet je oppassen met grote hoeveelheden magnesium.  

En nog veel meer. Wil je je meer verdiepen in wetenschappelijke onderzoeken? Dan raad ik je deze sites aan -> Voedingsstatusonderzoek binnen het nieuwe Nederlandse voedingspeilingssysteem (openrepository.com) Magnesium Intake and Depression in Adults | American Board of Family Medicine (jabfm.org) 
Education – Magnesium Health Institute 
Magnesiumolie bijwerkingen | Zechsal 

Mijn magnesium ervaring en proces 

Ik werd me voor het eerst bewust van magnesium en hoe belangrijk dit was in de zomer van 2020. Ik had me flink verdiept in mijn vrouwelijke cyclus en volgde een aantal instagram accounts. Degene die mij op een simpele manier en in het dagelijks leven het leven met je vrouwelijke cyclus, was Lena Rentschler. Zij nam mij en haar andere volgers mee in wat haar persoonlijke ervaringen waren van de vrouwelijke cyclus en wat helpt per fase. Zij ging net voor haar menstruatie naar Sensecity in Breda om 3 uur langs in magnesium te worden ondergedompeld. Zelf was ik niet zo van de sauna en was wat sceptisch. Maar ik zag dat het in badkleding was en dat het verschillende behandelingen waren. Ik heb het mezelf ook is gegund om deze behandelingen te doen. De eerste keer voelde ik bij bepaalde behandelingen tintelingen op mijn huid en was ik veel aan het gapen. Ik heb die avond heerlijk geslapen en vond het ook fijn om 3 uur lang even zonder telefoon te zijn.  


Omdat het in coronatijd was, waren er ook af en toe lockdowns. Ik ben in een periode van een half jaar drie keer geweest en merkte na een aantal keer dat ik in de dagen na de behandelingen meer energie en sliep ik heel goed. Ik voelde me ook echt uitgeslapen de dag erna.  

In augustus 2021 organiseerde Lena een magnesiumchallenge waarin je vijf magnesium momenten had per dag. Ik was wel nieuwsgierig en dacht baat het niet dan schaad het niet. Ik bestelde extra vlokken, olie en gel. Ik startte de ochtend met een voetenbadje met een flinke scheut vlokken, nam mijn olie mee naar mijn werk en sprayde mijn kuiten er tussen de middag mee in en in de bed sprayde ik ook mijn voeten in. Ik vond dit een haalbare challenge voor mij en vond het genoeg. Na ongeveer 1,5 week ging ik op Hojokamp als begeleider en dacht dat het niet praktisch was om het mee te nemen dus heb ik het volledig thuis gelaten. Wat voelde ik me moe en energieloos. Ik heb me echt door het kamp heen moeten worstelen.  

Blijkbaar had ik het nodig om bewust te worden van de voordelen van magnesium, als deze wegvielen. Sinds die tijd stel ik de magnesium voorop als ik een dagplanning maak.  

Mijn lichaam had, voor mijn gevoel een achterstand, even tijd nodig voordat ik merkte dat ik er op lange termijn de voordelen van had. De basis was blijkbaar niet op orde en daar is tijd voor nodig. Inmiddels voel ik heel goed aan wanneer ik magnesium nodig heb gedurende de dag of maand. Ik neem sowieso elke ochtend een voetbad met warm water en de magnesiumvlokken. En in de periode voor mijn menstruatie ook wel in de avond een extra voetenbad of in bed de olie op mijn kuiten. Mijn kuiten zijn een plek waar ik het snel aan merk.  

Dit is mijn verhaal en mijn ervaring met het gebruik van een periode van 2,5 jaar. Ervaar en voel vooral zelf wat jij nodig hebt. Die opmerkzaamheid en compassie voor je lichaam is voor iedereen anders.  

Wat brengt het mij?  

Regelmatig wordt er aan mij gevraagd waarom ik dit doe. Vooral toen ik afgelopen zomer aan het backpacken was door Italië en mijn tas voor het overgrote deel voor gestopt was met magnesiumvlokken en mijn voetenbadje.  

Ik voel het vooral als ik het niet doe, niet één dag maar wel twee dagen. Ik voel me dan laag in mijn energie, moe, lusteloos en kom niet echt in beweging. Zeker in de week voor mijn menstruatie. Ik heb me jarenlang zo gevoeld en toen ik in aanraking kwam met magnesium ervaarde ik dat mijn lijf iets anders nodig had dan rustig aan doen.  

De voordelen die het mij brengt: 
– meer energie 
– geen stijve en zware kuiten meer 
– slaap beter 
– elke dag een me-time moment  
– weten wat je kan doen aan rusteloze benen/ stijve spieren en als je moe bent 

Ik heb het gevoel dat ik weer kan doen wat ik leuk vind! Daar ben ik zo dankbaar voor. 

 

Zelf ervaren?

 

  • Waar koop jij de magnesiumvlokken, Celina? Dat is een veel gestelde vraag. Ik koop het bij Permsal in Breda. De reden dat ik het bij hun koop is omdat zij een uitgebreid experience centrum hebben. Ik ben een jaar lang elke twee maanden langs geweest als ultieme ontspanning net voor mijn menstruatie. Ik weet hoe de producten werken en hoe de kwaliteit is. Ik koop het in groot verpakking van 5 kg per maand.
  • Bij het traject zit hij in de bonus. Bij het VIP traject zit er ook een magnesium warmte deken bij. Zo bijzondere ervaring.  

Waar heb ik mijn informatie vandaan? 

Ik volg de meeste deskundige al enkele jaren en volg meerdere personen voor de informatie. Maar een disclaimer -> ik ben geen deskundige. Ik deel mijn ervaringen en wat ik eraan heb.

Deel via:

Mindfulness online
Compassie online
Traject online