Transgender en relaties

transgender liefde, partner van een transgender, lesbicshe liefde

Gelijkwaardige transgender relatie

Deze blog is voor jou als jij transgender bent of een partner van een transgender bent en meer wilt leren over een gelijkwaardige relatie. 

Wat is een transgender relatie?

Dit is een relatie tussen twee personen waarvan één van de partners aangeeft zich niet te voelen zoals het geboren geslacht. Om het wat simpeler op te schrijven: dat je van man naar vrouw in transitie gaat of van vrouw naar man. Hieronder valt voor mij ook non-binair zijn.

Het kan ook zijn dat jij je partner ontmoet terwijl er al een medische transitie heeft plaats gevonden. Misschien loopt je dan ook tegen dezelfde vragen op.

Vragen die je kunt hebben in je relatie

Wat bekent dit voor mij in mijn seksualiteit? Ben ik dan nu ineens hetero, lesbisch of homo of misschien toch meer panseksueel? Dit kan voor jullie beide weer een nieuwe zoektocht zijn. Wees open naar jezelf en vriendelijk. Tips om hiermee op onderzoek uit te gaan: meditatie, praten met gelijkgestemden of specifieke hulpverleners of het laten sudderen en de einduitslag wat meer loslaten.

Ik weet niet of ik mijn partner dan nog leuk vind? Want ik val helemaal niet op mannen of vrouwen. Dit is een vraag die je mag onderzoeken. Het is helemaal niet erg als je dit denkt en dat je bezig bent om te kijken hoe dit voor je is. Wees vooral liefdevol naar jezelf en geef jezelf de ruimte. Vanuit die ruimte kun je een bewuste keuze maken.

Zijn er bepaalde zaken waar ik zelf rekening mee moet houden qua medische transitie? Hoe zit het met hormonen? Kan ik daar ook door beïnvloed worden of is dat veilig? Er zijn bepaalde dingen die jullie samen kunnen uitzoeken. Bijvoorbeeld welke hormonen je gaat gebruiken en dan aan een arts vragen welke consequenties dit heeft. Zoals de androgel, die smeert de transgenderman op en dan mag je een aantal uur geen lichamelijk contact hebben. Wees nieuwsgierig naar het traject en de invloed die het voor jullie beide heeft. Zodat jullie daar ook keuzes over kunnen maken. Daarnaast zijn er nog de operaties die je wel of niet wilt laten uitvoeren. Deze operaties kunnen tijdelijk het leven wat ontwrichten doordat je moet zorgen voor de ander, wellicht is er minder inkomen of zijn er andere consequenties. Bespreek dit met elkaar zodat jullie samen kunnen nadenken en oplossingen kunnen bedenken.

Ik durf niet alles te bespreken uit angst dat mijn partner weggaat of het niet begrijpt. Dit is een hele normale reactie in een relatie. Jullie zitten in bepaalde patronen en dat voelt veilig. Op het moment dat je bepaalde onderwerpen aan snijdt die je normaal gesproken in jullie relatie niet bespreekt, is dat spannend. Het is belangrijk dat je je bewust bent van je gedachten en contact maakt met je lichaam. Is het belangrijk en noodzakelijk om dit met elkaar te bespreken? Zo ja, dan kun je een plan of manier bedenken hoe je dit op een zo veilige of makkelijke manier kunt bespreken.

Mijn eigen ervaring

In de zeven jaar dat ik actief ben als vrijwilliger en hulpverlener binnen de LHBTIQ+ gemeenschap, merkte ik in de loop der tijd dat mijn interesse niet alleen meer naar vrouwen uitging. Ik merkte dat ik ook aantrekking kon voelen naar transmannen. Afgelopen jaar heb ik een relatie gekregen met een transman die in het laatste staartje zat van de medische transitie voor nu. Dat betekent dat er zeker ook vragen waren over mijn eigen seksualiteit en over mijn gezondheid als het ging over hormonen.

Communicatie tips

Tip 1 -> Zorg voor fijne gesprekmomenten. Misschien wil je dit van tevoren plannen of komen deze momenten spontaan

Tip 2 -> Beide processen (en eventueel die van kinderen of andere betrokkenen) zijn belangrijk. Geef elkaar ook de ruimte om bepaalde keuzes te maken of dingen uit te zoeken. Het is helemaal oke als je op bepaalde vraagstukken nog even geen antwoord hebt.

Tip 3 -> In verbinding blijven met jezelf en de ander. Wees je bewust als je de ander buitensluit. Soms is dat nodig om bepaalde processen door te maken. Geef dat dan bijvoorbeeld aan dat je tijd voor jezelf nodig hebt.

Relatiegesprekken

Ik bied jullie de mogelijkheid om in een gesprek thema’s te bespreken die je misschien moeilijk vindt of die je spannend vindt. Het doel van de gesprekken die ik aanbied is om samen te leren communiceren en naar elkaar te luisteren. Dat is voor relaties waarbij de transitie nog moet beginnen, er middenin zitten maar ook die elkaar na de transitie hebben ontmoet.

Meer informatie lees je hier

 

Deel via:

Mindfulness online
Compassie online
Kinderen online
LHBTI+ online