Niet (hoeven) streven

In de mindfulnesstraining worden in sessie 2 een aantal helpende factoren, ook wel de hartkwaliteiten genoemd, geïntroduceerd. Zij kunnen ondersteunend zijn in de training zelf maar ook in het leven. Ik vind ze zelf altijd heel waardevol om ze erbij te maken in situatie van mijn deelnemers. Dat ik het nu zo’n waardevolle lijst vind, wil nog niet zeggen dat ik er direct iets bij voelde toen ik ze voor het eerst zag en las. Als ik heel eerlijk ben dacht ik: ‘dit gaat mij echt niet helpen minder stress te hebben, wat heb ik hieraan? ‘

In mijn eerdere blog kun je lezen over mijn leven met niet (hoeven) oordelen, geduld en frisse blik/nieuwsgierigheid en vertrouwen. Lees deze ook gerust als je meer informatie wil.

Hoe kun jij minder stress ervaren in het naleven van doelen?

De vijfde van de acht helpende factoren is niet (hoeven) streven. In onze maatschappij is alles tegenwoordig zo ingericht om zo snel mogelijk je doel te bereiken. In de zorg is efficiëntie zo ingezet dat er handelingen per minuut worden bijgehouden. In je carrièrepad kies je voor banen met meer verantwoordelijkheden, meer salaris, meer uren, meer of zwaardere clienten. Maar helaas vallen er ook onwijs veel mensen uit met een burn-out, diverse ziekten die zorgen dat mensen hun leven flink moeten omgooien en veel stressklachten in het lichaam.

In welke situaties vond ik het lastig om minder te streven:

  • In mijn werk als maatschappelijk werker merkte ik onwijs veel streven. Elke dag waren er nieuwe aanmeldingen van mensen die hulp nodig hadden. Veel vergaderingen, nieuwe ontwikkelingen in het werkveld en mijn eigen ontwikkeling als professional.
  • In sociale druk met anderen merkte ik dat ik altijd druk bezig was met afspraken. Vrijwilligerswerk bij Outway, twee banen, veel vrienden. Elke dag wel een afspraak of iets te doen.
  • Altijd nieuwe kansen zien is wel een eigenschap die ik heb. Dat is een hele mooie en waardevolle eigenschap. Altijd wel een leuk project, opleiding, nieuwe avonturen die eraan komen.

 

Bewust worden van je streef gedrag en je automatische reacties vond ik één van de moeilijkste processen in mijn leven. Ik merk dit nog dagelijks dat ik nog in oude patronen stap om bijvoorbeeld mijn hele agenda vol te plannen of altijd maar meer te willen als ondernemer/professional.

Gelukkig heb ik fijne vrienden om mij heen die mij eraan herinneren als ik weer in één van deze (voor mij) valkuilen stap. Ik heb namelijk bewust gekozen voor een leven met juist minder van veel dingen. Zoals minder spullen, minder uren werken, minder inkomsten, kleine innercircle van vrienden.

Hoe pas ik leven minder te streven toe in mijn leven?

Wat mij heeft geholpen is:

  • Bewust te kiezen voor een baan met minder verantwoordelijkheden en zwaarte. Op deze manier heb ik bij kunnen komen van mijn stressklachten. Ik heb mijn grenzen weer opnieuw kunnen vaststellen en leren oefenen met stress. Daarnaast kon ik ervaren dat ik energie overhield na mijn werk.
  • Mijn doelen simpeler en laagdrempeliger maken, waardoor ik vertrouwen heb om ze te bereiken en te kunnen voelen of het nog wel bij me past. Het kan namelijk voor komen dat je opmerkt dat een doel gemaakt is vanuit je hoofd en ego. Het kan dat je in het proces van ontwikkeling merkt dat je er niet blij van word of dat het niet bij je past. Zo kun je gemakkelijk bijsturen.
  • Wees je bewust van je gedachten. Wat gebeurt er als je opmerkt dat je vooral gedachten hebt die je pushen altijd maar vooruit te willen. Soms is stabiel blijven ook al een heel mooi streven. Vanuit de compassietraining wordt dit benoemd als jaagsysteem. Het is heel boeiend om bewust te zijn van jouw eigen proces. Het heeft mij heel veel inzicht gegeven en ik kan er nu bewust voor kiezen om erin te blijven of eruit te stappen.

Niet streven vond ik heel lastig omdat ik ben opgegroeid ben met een houding van doorgaan, hard werken en niet lullen maar poetsen. Als je dan tegen je eigen grenzen aanloopt, vond ik het heel moeilijk om te stappen. Je ziet andere doorgaan of gehaast door het leven gaan, terwijl jij één of twee versnellingen terug gaan. Voor mij was het fijn te ervaren dat ik financieel redzaam was, dat ik minder kon werken en me meer energiek voelde. Dat gaf mij vertrouwen in de toekomst.

Wil jij leren minder te streven ervaren en er vaker mee oefenen? Wellicht is de mindfulnesstraining of de compassietraining wel iets voor je.

In de komende maanden schrijf ik blogs over alle acht factoren.
Dit zijn:
Niet (hoeven) oordelen
Geduld
Frisse blik
Vertrouwen in jezelf
• Niet hoeven streven
• Acceptatie
• Loslaten
• Mildheid en vriendelijkheid

Deel via:

Mindfulness online
Compassie online
Kinderen online
LHBTI+ online