Vertrouwen

In de mindfulnesstraining worden in sessie 2 een aantal helpende factoren, ook wel de hartkwaliteiten genoemd, geïntroduceerd. Zij kunnen ondersteunend zijn in de training zelf maar ook in het leven. Ik vind ze zelf altijd heel waardevol om ze erbij te maken in situatie van mijn deelnemers. Dat ik het nu zo’n waardevolle lijst vind, wil nog niet zeggen dat ik er direct iets bij voelde toen ik ze voor het eerst zag en las. Als ik heel eerlijk ben dacht ik: ‘dit gaat mij echt niet helpen minder stress te hebben, wat heb ik hieraan? ‘

In mijn eerdere blog kun je lezen over mijn leven met niet (hoeven) oordelen, geduld en frisse blik/nieuwsgierigheid. Lees deze ook gerust als je meer informatie wil.

Vertrouwen in je jezelf

De vierde van de acht helpende factoren is vertrouwen. Vertrouwen hebben in jezelf, vertrouwen in het leven of vertrouw op je gevoel. Vertrouwen zit op zoveel componenten van het leven. Zelf vond ik vertrouwen hebben in mezelf heel lastig. Ik merkte dat ik vaker onzeker was dan dat ik me van tevoren al gerealiseerd. Met aandacht kijken naar jezelf kan er dus ook voor zorgen dat je ontdekkingen doet van jezelf wat wellicht niet leuk is of pijnlijk. Maar het gaf mij juist ook inzicht waar ik mezelf in wilde ontwikkelen, want ik wilde zelfverzekerd zijn en weten wat ik wilde.

In welke situaties vond ik het lastig om een vertrouwen te hebben:

  • In mijn gedrag merkte ik op dat ik vaak vanuit angst aan het handelen was. Die angst heb ik de afgelopen jaren onderzocht en aan het werk gegaan om meer vertrouwen op te bouwen.
  • In gesprekken met anderen liet ik nooit het achterste van mijn tong zien. Ik had het idee dat ik niet alles kon zeggen of dat anderen mij nooit zouden accepteren zoals ik was.
  • Doordat ik een periode heel moe en uitgeblust was, vond ik het heel lastig te vertrouwen op mijn energielevel. Ik heb hier echt een balans in moeten vinden. En ook juist moeten vertrouwen dat het in golfbewegingen gaat dus dat er altijd weer meer energie aankomt.

Vertrouwen is iets wat je kunt opbouwen en kunt hervinden. Maar door alle stress, angsten en gebeurtenissen in ons leven vinden we het moeilijk om weer te gaan vertrouwen. Vertrouwen op ons handelen, op wie we zijn, dat je bepaalde dingen wel weer kunt na een burn-out, dat je een goede moeder bent als je ook tijd voor jezelf neemt om jezelf te ontwikkelen als mens en ga zo maar door.

Zelf vind ik het altijd mooi om mezelf te herinneren aan hoe ik heb leren fietsen. Dat lukte ook niet in één keer.

Hoe pas ik leven in vertrouwen toe in mijn leven?

Wat mij heeft geholpen is:

  • Voelen in mijn lichaam of ik vanuit angstgedachten handelde of dat ik misschien bewust verder kon kijken dan de angst. Door hier met aandacht en liefdevolle vriendelijkheid naar te kijken, kon ik successen gaan opbouwen. Dat zorgde voor meer vertrouwen in mezelf.
  • Gedachten gaan opschrijven hielpen mij ook enorm. Doordat mijn gedachten ineens op papier stonden kon ik er met een afstandje naar kijken en tegen mezelf zeggen dat deze gedachten niet waar waren of niet klopte. Ik ging mijn gedachtenpatronen zien en uitpluizen. Zo kon ik ze langzaam omturnen in gezonde patronen die mij helpen in het leven.
  • Ik vond het ook best moeilijk om andere mensen te vertrouwen. Ik had het gevoel alleen mezelf te kunnen vertrouwen. Stukje bij beetje ben ik meer gaan delen met de mensen om mij heen. Het gaf mij het vertrouwen dat zij mij konden accepteren zoals ik was. Als ik mijn gedachten, gevoelens en de rest wat er in mij om gaat steeds meer deel, voel ik me veel meer verbonden. Wat ook wel gebeurde is een verandering in mijn directe cirkel van mensen om mij heen. Ik kon steeds meer voelen wie er bij mij paste en wie eigenlijk niet meer.

Vertrouwen hebben in mezelf en anderen heb ik heel lastig gevonden, maar wat ben ik trots op mezelf dat ik dit heb gedurfd. Jij kunt ook vertrouwen gaan opbouwen bij jezelf, hoe spannend dat ook is. Stapje bij stapje in ook een ontwikkeling, het hoeft niet perse heel groot te zijn.

Wil jij leren meer vertrouwen te ervaren en er vaker mee oefenen?

Wellicht is de mindfulnesstraining of de compassietraining wel iets voor je.

In de komende maanden schrijf ik blogs over alle acht factoren.
Dit zijn:

Deel via:

Mindfulness online
Compassie online
Kinderen online
LHBTI+ online