Frisse blik

De derde van de acht helpende factoren is frisse blik of nieuwsgierigheid. Een frisse blik bij de situatie gaf mij een speelsheid die ik leuk vond. Ik werd gelijk geïnspireerd om deze in het dagelijks leven in te passen. Vaak denk je dat de situatie hetzelfde is als de vorige keer, maar wat gebeurd er als je opmerkzaam bent en vanuit nieuwsgierigheid naar de situatie kijkt.

In welke situaties vond ik het lastig om een frisse blik te hebben:

  • Ik zat in mijn gedachten vast. Elke keer opnieuw dezelfde patronen.
  • In gesprekken met anderen. Soms voer ik meerdere keren per dag een soort gelijk gesprek, maar is elke keer echt hetzelfde?
  • Mijn moeheid en lusteloze gevoel gaf mij niet altijd de ruimte om een nieuwe blik te werken op mijn energielevel.

In de mindfulnesstraining die ik volgde maar ook later in de trainingen die ik zelf geef, vind ik deze het leukste. Hoe gaaf is het om nieuwe ontdekkingen te doen terwijl je ze al beleefd. Je hoeft niks anders te doen of iets nieuws aan te leren. Maar het vergt wel dat je jezelf deze vragen blijft stellen: Kan ik er met een frisse blik naar kijken? Hoe kan ik vanuit nieuwsgierigheid deze situatie benaderen?

Hoe pas ik nieuwsgierigheid en een frisse blik toe in mijn leven?

Wat mij heeft geholpen is:

  • Bewust tijd nemen om situaties achteraf met een frisse blik te bekijken. Door dit steeds vaker te doen, lukt het me nu ook vaak direct in het moment.
  • Alles kun je met nieuwsgierigheid bekijken. Dit gaf mij een vrijheid om te gaan spelen in situaties. Door het meer vanuit een speelse houding te benaderen, geeft het mij veel ruimte en vrijheid.
  • Om gaan met gevoelens en emoties kan best een kluif zijn. Voor mij gaf het een manier om vanuit positiviteit mijn gevoelens en emoties te benaderen. Voorheen zou ik snel gedacht hebben: gaan we weer? Of Dit kan nu echt even niet hoor? Terwijl ik dat nu heb kunnen ombuigen naar: Hé welkom gevoel, laten we is kijken hoe het met je is? En dan is het heus niet zo dat ik er altijd even blij mee ben of dat het altijd uitkomt.

Nieuwsgierigheid en de frisse blik kan voor veel mensen een opluchting geven om het met lichtheid en speelsheid tegemoet te gaan. Wat humor er soms in te gooien en niet zo hard te zijn naar jezelf.

Wil jij hier meer mee oefenen? Wellicht is de mindfulnesstraining wel iets voor je.

In de komende maanden schrijf ik blogs over alle acht factoren.
Dit zijn:

Deel via:

Mindfulness online
Compassie online
Kinderen online
LHBTI+ online