Geduld is een schone zaak

geduld, mindfulness, dordrecht, rotterdam, barendrecht

Acht helpende factoren in het leven -> geduld 

In de mindfulnesstraining worden in sessie 2 een aantal helpende factoren, ook wel de hartkwaliteiten genoemd, geïntroduceerd. Zij kunnen ondersteunend zijn in de training zelf maar ook in het leven. Ik vind ze zelf altijd heel waardevol om ze erbij te maken in situatie van mijn deelnemers. Dat ik het nu zo’n waardevolle lijst vind, wil nog niet zeggen dat ik er direct iets bij voelde toen ik ze voor het eerst zag en las. Als ik heel eerlijk ben dacht ik: ‘dit gaat mij echt niet helpen minder stress te hebben, wat heb ik hieraan?’ 

In mijn eerdere blog kun je lezen over mijn leven met niet (hoeven) oordelen. Lees deze ook gerust als je meer informatie wil.  

Geduld 

De tweede van de acht helpende factoren is geduld. Geduld is iets wat ik niet zo heb van nature. Alles moest snel en het liefst nu. Geduld is één van de grootste uitdagingen in mijn leven omdat ik het vanuit huis ook niet heb meegekregen. Doorgaan en hard werken, was het motto.  

 In welke situaties had ik geen geduld: 

  • In de periode dat ik vastliep op mijn werk en ik zo’n 5 á 6 cliënten per dag zag. Mijn geduld raakte op een gegeven moment dan echt op bij cliënten die structureel niet aan de slag gingen met hun schuldenproblematiek of voor hun rechten opkwamen. Dit had ook echt te maken met hoe moe en uitgeput ik was en dus niet aan de cliënten.   
  • In het verkeer reed ik vaak te hard en op de linkerbaan. Mijn hartslag was hoog en ik was eigenlijk altijd net op tijd op te laat.  
  • Ik merkte dat ik veel dingen in de versnelling uitvoerde zoals afwassen, eten maken etc. Dat zorgde voor een vorm van gehaastheid in mijn lichaam met een hoge ademhaling, hoog stress gevoel, oneindige to-do lijst en opgetrokken schouders.   
  • In contact met andere personen merkte ik dat ik het soms lastig vond als andere niet terug appte. Dan zat ik te wachten op antwoorden en ik wilde zelf ook altijd snel terug appen. Dit zorgde voor een gehaast gevoel en het werd een ‘moetje’. Dat voelde niet goed.  

 

Geduld is iets wat je echt moet trainen. Je verzandt gemakkelijk in oude patronen. Doordat je in de mindfulnesstraining bezig bent met inzicht krijgen en ook welke invloed het op je lichaam heeft, kun je gemakkelijker een leven ontwikkelen waarin je met geduld de wereld tegemoet treedt.  

 

Hoe pas ik geduld toe in mijn leven?

Wat mij heeft geholpen is:  

  • Rustiger vertrouwen op het proces. Bepaalde processen heb je geen invloed op of hebben tijd nodig. Je kan dan wel heel gefrustreerd raken of boos, maar dat heeft niet veel zin. Door dat in te zien, heb ik een rustigere houding en ook mijn ademhaling is gezakt.  
  • In het verkeer rijd ik steeds vaker op de rechterbaan. Ik zorg dat ik voldoende tijd heb om op tijd ergens te zijn. Ik rij rustiger, heb meer geduld naar andere weggebruikers en kan de verkeersituatie beter overzien. En als grootste voordeel merk ik een ontspannen en fijne sfeer in de auto als ik rij.  
  • Aan de slag met gevoelens en emoties is een proces van maanden en jaren. Jezelf toestemming te geven om te mogen voelen wat er dan maar komt, is al een proces van geduld op zich. Een hele periode vond ik het lastig om te huilen. Ik kon niet goed analyseren waardoor dit kwam, maar juist daar zat het probeer. Ik wilde het vanuit mijn hoofd te graag, maar mijn lichaam blokkeerde. Door liefdevolle gedachten naar mezelf te sturen en ruimte te creëren om te mogen huilen of andere gevoelens toe te laten.  

Ik merk in mijn coaching dat mensen geduld lastig vinden. De 24 uurs maatschappij en dat alles snel is, helpt daar niet aan mee. De wereld die wordt geschept dat gevoelens in een vingerknip worden verwerkt en nieuwe patronen in no-time worden aangeleerd. Helaas is dit niet altijd zo. Je kan daardoor een negatief zelfbeeld krijgen en een harde zelfkritiek.  

Compassie en liefdevol praten naar jezelf is een belangrijke eerste stap. Geduld en stap voor stap je ontwikkelingen inzetten zorgt voor meer kans van slagen. En daarnaast zorgt geduld in het leven ook voor lichamelijke stressvermindering, waardoor je overspannenheid en burn-outs kunt voorkomen en/of op kunt lossen.  

Wil jij leren meer geduld te ervaren en er vaker mee oefenen? Wellicht is de mindfulnesstraining  of de compassietraining wel iets voor je.  

In de komende maanden schrijf ik blogs over alle acht factoren.  

Dit zijn: 

Deel via:

Mindfulness online
Compassie online
Kinderen online
LHBTI+ online