De noodrem

Zet jezelf op de rem

Jarenlang was “de noodrem” voor mij de uitweg hoe om te gaan met stress. Die noodrem zag eruit door 1 keer in de 10 weken een weekend op de bank te liggen en alle afspraken af te zeggen. Celina weekend noemde ik dat. In die weekenden was zelfs boodschappen doen nog teveel. 

Hoe kom je uit de radrace?

 

Hoe ik het anders moest doen, zag ik op dat moment ook niet. Ik leefde op de korte termijn, overlevingsstand aan en gaan. Alles volhouden zoals het leven moet zijn en hoe iedereen in mijn omgeving dat deed. 

Maar waarom was ik dan altijd moe, had ik niet meer of geen plezier in de activiteiten die ik deed en was mijn huis een puinhoop. Ik had inmiddels al coaching gehad, was bezig met mijn reiki opleidingen en had de belangrijke keuze gemaakt om maatschappelijk werker te worden. Je zou zeggen dat ik alle tools daardoor wel in handen had om de juiste keuzes te maken, toch was dat niet zo.

Omslagpunt

 

Bij mij kwam het omslagpunt bij diverse stressvolle momenten tijdens mijn werk; afkeuring van een opdrachtgever zonder eerdere feedback, plus een heftige casus op mijn werk en mijn eigen ontwikkeling als beginnend maatschappelijk werker, dit alles bij elkaar kon ik niet meer opvangen door veel te slapen en behulpzame gesprekken met vrienden. 

Tijdens mijn vakantie op Sri lanka heb ik de eerste 3 dagen bijna alleen maar geslapen voordat ik verder kon reizen. Ik heb genoten van het prachtige land en daar lukte het wel om de keuzes te maken die ik wilde doen en wat ik belangrijk vond. Waarom was het dan zo moeilijk in mijn dagelijks leven thuis? In dat jaar besloot ik voor mezelf te kiezen en heb ik de mindfulnesstraining en compassietraining gevolgd. Voor mij HET omslagpunt in mijn leven. Ik had gewoon een keuze en hoefde niet mijn gedachtes te laten leiden! 

Stap voor stap

Toepassen ging met babystapjes zoals gezonder gaan eten en minder koffie drinken. Sommige dingen doe je zo op de automatische piloot dat je vergeet waarom je het doet. Ik nam bijvoorbeeld bij elke cliënt een kop koffie, terwijl de koffie echt niet zo goed smaakte. Door het bewustzijn daarvan begon ik steeds meer keuzes te maken en mijn leven meer vorm te geven naar hoe ik het wilde. Ik startte naast mijn bootcamp en hardlopen met yoga. Dat was echt een worsteling de eerste tijd, maar ik had veel gelezen over de ontspanning en het versoepelen van je spieren dat ik ermee doorging. Na 3 jaar yoga kan ik je vertellen dat ik verschil merk in mijn spieren en mijn lichaam, maar toch heb ik nog grote moeite met bepaalde poses omdat mijn lichaam dat simpelweg niet kan. 

Hoe doe ik dat dan, die andere keuzes maken? Ik hoor het je denken en ik zal het je uitleggen. Ik ben vaker nee gaan zeggen tegen afspraken op mijn werk en privé. Dingen die ik echt niet leuk vond of die niet meer bij mij pasten, deed ik niet meer. Dat zorgde ook echt wel voor een worsteling met de omgeving want als je op je werk zegt dat je geen nieuwe cliënten meer aanneemt dan zorgt dat voor een probleem omdat er wel nieuwe cliënten zich aanmelden. Maar als ik niet liet merken dat ik aan mijn taks zat omdat ik ook goede begeleiding wil bieden, dan kon ik ook geen signaal afgeven aan de organisatie. 

Vrienden en stop

Maar ook bij vrienden die wilden afspreken en een activiteit wilde doen die ik eerder altijd wel deed en nu niet meer. Ik ben hierdoor vrienden verloren en dat was verdrietig. Ik merk nu dat ik mensen om mij heen heb verzameld die passen bij mijn interesses en dat ik daar uiteindelijk gelukkiger van ben geworden.
Daarnaast heb ik mijn voedingspatroon aangepast en de manier van eten. Ik kwam vaak oververmoeid thuis van de lange files die er nou eenmaal zijn rond Rotterdam. Ik deed daardoor makkelijke maaltijden in de magnetron. Tja, dat ging er wel in, maar het was niet echt lekker. Ik ben toen op maandag (mijn vrije dag) gaan koken voor de hele week. Natuurlijk was het een uitzoekwerk hoe en welke maaltijden ik moest maken maar zo langzamerhand kreeg ik er plezier in en probeerde ik nieuwe recepten uit. Ik had tijd om  boodschappen te doen en te koken. Ook bereide ik mijn lunchmaaltijden en tussendoortjes beter voor. Zo voelde ik me steeds beter waardoor ik minder vaak een pizza bestelde of patat ging halen bij de patatzaak.

Ik ben blij dat die noodrem die ik eerder inzette niet meer nodig is. Toch denk ik daar nog eens aan, zeker in deze Coronatijd. Ik zie om me heen dat het een noodrem is geweest voor veel mensen, waardoor ze toch andere keuzes gaan maken die beter passen bij hun innerlijke wensen. 

Wat helpt jou als je gespannen of veel stress ervaart? 

Liefs Celina 

 

PS. Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen. Check dan is hier. 

Deel via:

Mindfulness online
Compassie online
Kinderen online
LHBTI+ online