Het begin van Mindfulness voor mij

Ik had vooral behoefte aan rust in mijn hoofd, wilde meer energie in het weekend hebben en in mijn vrije tijd niet steeds over het werk hoeven nadenken. Ik wilde echt van alles proberen om mijn leven op dat moment leuker te maken. Een collega van mij tipte me over mindfulness en ik dacht vooral, baat het niet dan schaad het niet. Ik had een beetje gegoogled en kwam uit op een training in Dordrecht. Na een telefonische intake hoorde ik de voordelen van de training en dat beloofde veel goeds. Vooral minder nadenken en rust, daar had ik zo’n behoefte aan. 

Nadat ik me over de drempel had heen gezet om met een groepje anderen de training te gaan doen moest ik een yogamatje aanschaffen en de donderdagavond leeg plannen voor de training. Gelukkig kon ik de week erna al starten en kenmerkend voor die tijd moest ik een herinnering in mijn agenda zetten zodat ik mijn eten niet zou vergeten. Ik moest namelijk direct door vanuit mijn werk omdat ik het anders niet zou redden qua tijd en files. 

Op tijd aangekomen bij het energiehuis in Dordrecht, wat een toffe locatie was dat. Onwijs zenuwachtig ging ik naar binnen met mijn yogamatje en een moe gevoel. Ik had al de hele week werken achter de rug en dan was ik echt kapot. Ik werd warm en gastvrij ontvangen. Met een kopje thee heb ik mijn plekje ingericht en kon ik gaan zitten. Iedereen zat in kleermakerszit op het matje. Er lagen ook meditatiekussens van de trainster. Nou mijn lichaam kon dat niet dus ik zat de hele tijd te wiebelen. Ik ben nogal een stijve hark. Gelukkig zei de trainster al snel dat je goed voor jezelf moest zorgen. Dit had betrekking op naar de WC gaan, thee pakken maar ook qua zitten en liggen. Sindsdien heb ik er maar een stoel bij gezet want de hele tijd op een kussentje zitten lukte me niet. Wel had ik daar de eerste paar sessie oordelende gedachten over.

De training heeft vooral in mijn hoofd zaken veranderd. Ik merkte dat ik steeds bewuster werd van mijn gedrag. Een aantal voorbeelden zijn hoeveel koffie drink je op een dag, hoe vaak ben je met je gedachten afgedwaald of hoeveel wil je tegelijkertijd doen. Één moment herinner ik me echt nog heel goed. Ik reed naar huis vanuit mijn werk in Krimpen aan den IJssel en ik merkte op dat ik nog niet was afgedwaald in de auto. Direct erna kwam ook het besef dat ik dus heel vaak gedeeltes van mijn auto reis miste. Ook kwamen daar de oordelen over hoe gevaarlijk dat was en dat ik echt mijn aandacht er is bij moest gaan houden. Nu weet ik dat het bewust opmerken van het gedrag al de eerste stap is en dan ga ik er daarna vanzelf mee aan de slag. In mijn hoofd werkt het dan vaak als een soort trechter met diverse tredes. Telkens ga ik dieper in de trechter en vallen er dingen op hun plaats. Uiteindelijk heb ik dan een O JA moment en kan ik het na .gedachte ook in mijn gedrag en gewoonten inpassen. 

Na de training merkte ik hoe snel de gewoonten weer weg zijn. Hoe snel mijn nieuwe gewoontes weer naar de achtergrond verdwenen. Elke dag mediteren is makkelijk als je elke week moet zeggen hoe je ervaringen waren. Ik had de training in mei en juni gevolgd en in de zomer merkte ik dat het heel moeilijk was om bij mooi weer te mediteren of de bewegingsoefeningen te doen. Ik ben me wel steeds meer bewust geworden van mijn gedrag en daarin heb ik mezelf aangepast door afspraken met mezelf te maken. Ik ben minder koffie gaan drinken (van soms wel 20 bakken koffie naar 2 of 3 kopjes per dag) en bewuster mijn agenda gaan inplannen (meer realistischer met minder taken en meer tijd). 

Het grootste cadeau uit de training was het bewust op dit moment leven en niet in het verleden of in de toekomst!

Wat zijn jouw begin ervaringen met mindfulness?

Liefs Celina

Deel via:

Mindfulness online
Compassie online
Kinderen online
LHBTI+ online